Madelaine Pavlidis banner

Madelaine Pavlidis banner

onsdag 23 april 2014

Nej till samvetsfrihet

Sverigedemokraterna har lämnat in en motion angående samvetsfrihet bland annat vid aborter. Vid landstingsfullmäktige i dag, den 23 april, tänker jag avslå motionen.

Ska hänsyn tas till vilka uppgifter som sjukvårdspersonal inte vill utföra på grund av att uppgifterna kan strida mot deras samvete? Jag har tagit ställning och mitt svar är NEJ till samvetsfrihet.

Aborter är en självklar del av yrket som barnmorska. Om man som barnmorska inte vill utföra den uppgiften av olika anledningar så ska man inte vara barnmorska.

Kvinnor som är patienter har rätt att mötas med respekt för sina val. Barnmorskor ska ha ett professionellt förhållningssätt och de ska följa de regler och lagar som styr yrket och som demokratiskt har beslutats i landet.

Svenska kvinnor har rätt till fri abort enligt lagen, etiska skrifter från Statens medicinsk-etiska råd om fostrets moraliska ställning samt barnmorskornas etiska kod. Barnmorskor har ett samhällsansvar. De får inte lägga in egna värderingar i bemötandet mot kvinnor.

En barnmorska har anmält sjukhus till DO, Diskrimineringsombudsmannen, hon har inte fått jobb som barnmorska eftersom hon enbart vill arbeta på förlossning eller BB. Frågan är varför barnmorskan valde ett yrke om hon inte kan tänka sig utföra de uppgifter som ingår i barnmorskerollen? Innan man vidareutbildar sig bör man ta reda på vilka arbetsuppgifter som ingår i yrket. Det är då man ska ha sin samvetsdebatt inte när man är klar med sin utbildning. DO ansåg inte att det var diskriminering när hon inte fick anställning som barnmorska utan att det rörde sig om arbetsvägran från hennes sida eftersom det i arbetsuppgifterna även ingår att medverka vid aborter.

Vilken patient vill ha rådgivning av en barnmorska som vägrar befatta sig med abort? Hur ska patienten kunna lita på att få objektiv information? Givetvis kan inte personalens religiösa övertygelser få bestämma arbetsbeskrivningen.

Vårdförbundet och Barnmorskeförbundet är emot att samvetsklausulen införs i Sverige. Jag instämmer helt i den bedömningen. Kvinnor ska alltid kunna känna sig trygga i att den sjukvårdspersonal som de möter är beredda att utföra de uppgifter som krävs, oavsett vilken tro sjukvårdspersonalen har.

Avslutningsvis, all sjukvårdspersonal har rätt till sin åsikt och religion. Men arbetsplatsen är inte en plats för religionsutövning utan för vårdarbete för patienter enligt svensk lagstiftning.

Jag råder den som inte vill medverka i en abort att välja en annan specialitet.
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar