Madelaine Pavlidis banner

Madelaine Pavlidis banner

torsdag 20 mars 2014

Samvetsklausul

I Sverige har vi en lag som ger kvinnor rätt till abort. Aborter är en självklar del av yrket som barnmorska. Om man som barnmorska inte vill utföra den uppgiften av olika anledningar så ska man inte vara barnmorska. 

Kvinnor som är patienter har rätt att mötas med respekt för sina val. Barnmorskor ska ha ett professionellt förhållningssätt och de ska följa de regler och lagar som styr yrket och som demokratiskt har beslutats i landet. Utgångspunkten är att svenska kvinnor har rätt till fri abort enligt lagen, etiska skrifter från Statens medicinsk-etiska råd om fostrets moraliska ställning och barnmorskornas etiska kod. Barnmorskor har ett samhällsansvar. De får inte lägga in egna värderingar i bemötandet mot kvinnor.

En barnmorska har anmält sjukhus till DO, hon har inte fått jobb som barnmorska eftersom hon enbart vill arbeta på förlossning eller bb. Landstinget hänvisar till Hälso- och sjukvårdslagen och Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för legitimerad barnmorska och kvinnors rättigheter enligt lagen. Kvinnor ska kunna  känna sig trygga i att den personal som de möter är beredda att utföra de uppgifter som krävs. 

All personal har rätt till sin åsikt och religion. Frågan är varför barnmorskan valde ett yrke om hon inte kan tänka sig utföra de uppgifter som ingår i barnmorskerollen?

Vårdförbundet är helt emot att samvetsklausulen ska införas i Sverige. Jag instämmer helt i den bedömningen. Patienter ska kunna veta att de blir lika bemötta utifrån lagstiftningen. Det ska inte bero på vilken tro personalen har. I Sverige är vi för fri abort. Om det inte finns säker abort så görs abort ändå med risk för kvinnans liv. 

Slutligen, jag tvingar inte människor till uppgifter som strider mot deras samvete. Jag råder den som inte vill medverka i en abort att välja en annan specialitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar