Madelaine Pavlidis banner

Madelaine Pavlidis banner

onsdag 27 augusti 2014

Barnkonventionen fyller 25 år


Nu är det är dags att vi också tar steget för att stärka barnkonventionen!
 
Barnens bästa och alla barns möjligheter till utveckling, delaktighet och inflytande i hälso- och sjukvård och socialtjänst är en viktig del i arbetet för barnens rättigheter.

Sedan Sverige antog FN:s barnkonvention har medvetenheten om barns rättigheter blivit betydligt bättre. Men det finns fortfarande brister i svensk lagstiftning. I vår lagstiftning sägs att barnets inställning ska klarläggas om det inte är olämpligt. Det blir många gånger ett kryphål för myndigheterna att inte prata med barnen själva. Barnkonventionen, däremot, ställer krav på att alla barn har rätt att komma till tals.
 
Barnen utgör 20 % av befolkningen men de har sällan någon som för deras talan. Barnens rättigheter måste få en starkare ställning. Folkpartiet Liberalerna verkar för att barnkonventionen ska bli svensk lag. Barnens situation måste sättas i första rummet. Även Barnombudsmannen Fredrik Malmberg har tagit ställning för detta.
Det är inte acceptabelt att vi inte kan använda detta utmärkta instrument för att skydda våra unga. Om barnkonventionen gällde som lag skulle fler svenska lagar och bestämmelser som rör barn tas på större allvar och gälla alla barn i Sverige.

I alla frågor som rör barn ska utgångspunkten vara vad som är bäst för barnet!

Madelaine Pavlidis

 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar