Madelaine Pavlidis banner

Madelaine Pavlidis banner

söndag 3 augusti 2014

Säkrare vård med nytt system


Ett nytt system för stöd vid medicinsk rådgivning kan öka patientsäkerheten, skriver Madelaine Pavlidis (FP), ledamot i landstingsfullmäktige.

Ett pilotprojekt angående en webbapplikation med medicinskt innehåll har prövats på tre vårdcentraler: en i varje länsdel samt på akuten på lasarettet i Motala. Syftet har varit att alla vårdsökande ska få bedömning av vårdbehov baserat på samma beslutsunderlag oavsett vart och när patienter ringer.

Det är framförallt för att garantera patientsäkerheten som rådgivningsstödet (=RGS webb) finns. Sjuksköterskan får vid varje samtal hjälp av kvalitetssäkrade beslutsunderlag för att kunna göra en så korrekt analys och bedömning som möjligt. Därefter får sjuksköterskan stöd i att avgöra hur snabbt en patient behöver få vård.

RGS webb stöder således sjuksköterskan genom hela bedömnings-, rådgivnings- och dokumentationsprocessen.

Med ett gemensamt rådgivningsstöd kan landstinget ha ett synsätt med likartade prioriteringar, brådskandegrader och egenvårdsråd. Östgötarna ska känna sig trygga med att få likvärdiga bedömningar och råd oavsett om man ringer sin vårdcentral, sjukvårdsrådgivningen eller besöker en akutmottagning.

Socialstyrelsen anser att det behövs riktlinjer som sjuksköterskorna ska kunna följa för att stärka patientsäkerheten. För nyexaminerade distriktssköterskor är det här ett utmärkt system. Innehållet grundas på forskning och nationella riktlinjer och uppdateras regelbundet. Det medicinska innehållet tas fram enligt en kvalitetssäkrad process. Därför gynnar RGS webb även erfarna sjuksköterskor. De kan även själva komma med förslag på ytterligare bedömningsunderlag.

Utvärderingen av pilotprojektet visar att RGS webb både kan bidra till ökad patientsäkerhet, ökad samsyn, stödja egenvårdsrådgivning samt fungerar som ett bra kunskapsstöd för sjuksköterskorna.

Det behövs utbildning, inskolning och tid för att kunna använda stödet optimalt. Min förhoppning är att det ska implementeras inom samtliga vårdcentraler och på andra mottagningar där telefonrådgivning ges. Det kommer att leda till ökad patientsäkerhet!

Madelaine Pavlidis (FP)Ledamot i landstingsfullmäktige

Publicerad i Corren den 2011-06-07

 
http://www.corren.se/asikter/debatt/sakrare-vard-med-nytt-system-5665651.aspx

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar