Madelaine Pavlidis banner

Madelaine Pavlidis banner

torsdag 11 september 2014

Vakna upp, män kan vara offer och kvinnor kan vara förövare!


Män utsätts lika ofta för våld i relationer som kvinnor. Det visar resultatet av studien “Psychometric properties of the WHO Violence Against Women instrument in a male population-based sample in Sweden” som är publicerad i BMC Public Health. Undersökningen har gjorts vid Sahlgrenska akademin. Den bygger på olika enkäter om våld i nära relationer. 

Det är ovanligt att en man ses som ett offer. Många vet inte om att män blir slagna av kvinnor eller att de utsätts för psykisk misshandel av sina kvinnliga partner.

Hur är det möjligt att en kvinna kan rå på en man? Jo, hon använder någon form av tillhygge för att kompensera sin ofta mindre kroppsstyrka. De män som har blivit misshandlade uttrycker en djup smärta över vad de har gått igenom. Dessa män upplever att de är en osynlig grupp i samhället.

I landstinget har vi handlingsprogram för omhändertagande vid våld i nära relation. Där utgår man från personen oavsett kön.
Våld i nära relationer är ett vanligt samhällsfenomen som kan ge allvarliga hälsokonsekvenser. Därför är det viktigt att hälso- och sjukvårdens personal vågar fråga om våld och har en beredskap att omhänderta både våldsutsatta män och kvinnor. Grunden för ett bra bemötande är att fråga, lyssna och tro på patientens berättelse.
Bästa sättet att få reda på om fysiskt, psykiskt eller sexuellt våld föreligger är att ställa en direkt fråga. En direkt fråga kan vara: Har din partner slagit eller hotat dig någon gång?
Föreligger våld?

När patienten blir omhändertagen ska samtalet alltid ske i enrum. Efter undersökning ska patienten få hjälp med att få kontakt med kurator och den instans som patienten önskar få kontakt med. Landstinget har uppgifter till flera olika instanser där stöd finns att få exempelvis via mansmottagning.

Även Östgötakommissionen, en kommission för folkhälsa enligt modell från WHO, har som mål att ”utveckla lärande i att våga se och våga fråga om våld och utsatthet”. Jag hoppas att det leder till att fler inom hälso- och sjukvården får upp ögonen för att även män utsätts för våld i nära relationer.

 

Madelaine Pavlidis (FP)
Landstingskandidat
Leg. sjuksköterska

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar